3 faktorer som avslöjar den fejkade nätbutiken

Tänkte ägna ett par rader åt ett ”fenomen” på nätet som verkar öka alltmer – och som alla kreditkortsägare bör vara extremt uppmärksamma på.

Fenomenet kallas för ”kinesiska piratbutiker” eller ”fejkade e-butiker” och är vad det låter som. Ett utstuderat försök att sno dina pengar och kapa ditt kreditkort.

På sistone har jag noterat att det finns en hel del sådana butiker som är uppbyggda som Converse-butiker.

För ett par minuter sedan så Googlade jag på ”billiga converse” och kunde notera en butik på 1:a plats i sökresultatet (!) som ser minst sagt misstänksam ut.

Problemet med dessa butiker är att de hela tiden byter utseende och domännamn. De uppstår, kör så länge de kan lura folk, lägger ner – och uppstår igen, under nytt namn. Därför är det också extremt svårt för exempelvis Google sortera bort dessa fejkade butiker ur sitt sökresultatet.

Ett annat dilemma är att de på ytan ser ut som en legitim nätbutik. För den ovana nätshopparen, eller den ouppmärksamma, är det lätt att bli lurad.

Frågan är förstås hur man skiljer ut dessa butiker från seriösa?

Här följer 3 faktorer du ska titta extra noga på.

  • # 1. ”Extremt” utbud och låga priser.
  • De flesta av dessa fejkad nätbutiker har en sak gemensamt. De har alltid en extremt utbud av varumärket ifråga. I dessa butiker finns allt, i alla storleker. Dessutom till ovanligt låga priser.

  • # 2. Dåligt språk.
  • Jag vet inte om butikerna använder Google Translate eller något liknande verktyg för att översätta sina texter. Men om man verkligen läser de lite längre texterna, så kan man snabbt konstatera att språket inte är 100%igt. Skumma inte när du läser, LÄS ORDENTLIGT!

  • # 3. Svarar inte på support (+ inget telefonnummer)
  • Naturligtvis har dessa butiker ingen kundsupport. Ett bra test är därför att försöka leta upp ett telefonnummer till supporten – och verkligen ringa dit. Du kan också prova att mejla och se vad du får för svar. Sök också på nätet efter tidigare kundreferenser.

Vill du läsa mer om detta rekommenderar jag den här kategorin med blogginlägg på InternetSweden.

Observera dock att alla listor med fejkade ebutiker snabbt blir utdaterade och att det hela tiden uppstår nya fejkade butiker.

Poängen är att du MÅSTE VARA UPPMÄRKSAM SJÄLV!

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes